”Kan du huske den der video med…?”
Svaret er ofte ”ja”, men hvorfor?
Hvorfor hægter video sig fast i bevidstheden, og hvordan kan man bruge det i en professionel sammenhæng?

For at forstå videoens magt, må vi først overveje hvad det er en video egentlig består af, og hvorfor netop kombinationen af levende billeder og lyd går op i en højere enhed.
Videnskabelige undersøgelser viser, at et gennemsnitsmenneske husker 20% af alt hvad de hører, 30% af det de ser, men hele 70% af det de både ser og hører samtidig, hvilket gør film til det ultimative medie, i forhold til at få potentielle kunder til at huske ens meddelelse til dem. Desuden viser en undersøgelse fra Online Publishers’ Association, at 80% af internettets brugere husker en videoreklame på en hjemmeside, de har besøgt inden for de seneste 30 dage, og at 46% af dem foretog en eller anden form for handling, efter at have set filmen. Selv et kort stykke video, med et simpelt budskab, kan derfor have stor effekt på en virksomheds potentielle kundekreds, hvilket ofte manifesterer sig i øget omsætning hos virksomheden.

Et billede siger mere end 1.000 ord…

Man plejer at sige, at ét billede siger mere end 1.000 ord, og herfra begynder analysen af videoens magt: en almindelig film består af en række på 24 billeder i sekundet, så alene ud fra dette kan vi konkludere, at hvis ordsproget holder vand, siger ét sekunds film altså mere end 24.000 ord. Tilsat et lydspor med en fængende melodi og et relevant budskab, står man som afsender med en enorm magt over for modtageren, som kan bruges til at udbrede éns meddelelse, hvad enten den handler om at videregive information eller opfordre folk til en bestemt handling, for eksempel køb af et produkt.

Vi kan selvfølgelig ikke basere analysen af filmens virkning på et gammelt ordsprog, men princippet holder vand, for når man ser på tallene fra Online Publisher’s Association, taler de stort set for sig selv.
Films virkning i markedsføringen er til at tage og føle på, og rigtig mange har i dag fået øjnene op for, hvad video kan tilføre en virksomhed.
Vores præmieeksempel lige nu er Nassau Door A/S, der benyttede sig af to produktioner fra FatCat Film, i deres reklamefremstød for fjernstyrede garageporte. Dette førte til en stigning i salget af garageporte på 187 %! Hundrede og syvogfirs procent!

Udbredelse og effekt

Samtidig med at video i sig selv er et magtfuldt medie, er det også meget nemt at udbrede – i dag er video ikke låst fast i fjernsynet og biografen, det er spredt til hele verden og alle aspekter af vores dagligdag gennem internettet. Folk ser simpelthen film over alt, både på deres computere, smartphones og tablets, og i dag er det nemmere end nogensinde at tilgå videoer gennem sociale medier som Facebook, Instagram og LinkedIn. Om man sidder på sit kontor, i sin sofa, i toget eller på et hotelværelse i Toronto, er sådan set ligegyldigt – en video er altid tilgængelig, hvis man ønsker at se den, og netop dette er nøglen til hele seerskaren: man skal have lyst til at se den.
Effekten af en film begynder at vise sig, så snart nogen fatter interesse for den, kommenterer, liker eller deler – specielt delinger har høj værdi, da den gennem en deling bliver direkte tilgængelig for hele delerens netværk, og således spredes en film med “ringe i vandet”-succes. Nogle gange kan den komme rigtig langt, og kendskab leder direkte hen til øget salg.
En video skal have værdi for modtageren, og her er det vigtigt at vælge sin pointe med omhu, ved at besvare det vigtigste og mest overordnede spørgsmål overhovedet:
“Hvad vil du gerne fortælle?”